Om Hydra

Året är 1989 och Hydra är ett fanzine om rollspel.

Det var bättre förr, eller det verkar i alla fall så när vi ser tillbaka. Hydra är ett fanzine för de som vill drömma sig tillbaka till perioden 1968-1989. Det är ett fanzine för spel och tankar från den perioden, och andra grejer som drömmer om en svunnen tid.

Hydra är ett fanzine för OSR och KSR.

Vad är OSR?

OSR kan utläsas på många sätt, men ofta menar man Old School Revival och Old School Renaissance. Kanske sprang det upp som en motreaktion när D&D med sina tredje och fjärde utgåvor utvecklades till helt andra spel än vad D&D hade varit i tidigare utgåvor.  OSR blev ett sätt att vrida tillbaka klockan till det sena 70-talet och tidiga 80-talets spelande av D&D, och föra utvecklingen därifrån i nya riktningar.

OSR fokuserar i allmänhet på platsbaserade äventyr och spelarskicklighet är ett centralt koncept.

Vad är platsbaserade äventyr?

Det platsbaserade äventyret är som det låter, ett äventyr (eller en berättelse) som fokuserar på en tydligt avgränsad plats, till exempel ett system med katakomber – fulla med skatter och monster.  Det är platsen som är den riktiga huvudpersonen, den är noga förberedd, fylld med faror och kanske också skatter som framgångsrika rollpersoner kan erövra. Rollpersonerna är utbytbara, och om någon faller för de många farorna på platsen är det bara att ta en ny och fortsätta spela.

Platsen är vad den är.  Sväng till höger i korsningen och hitta en vänlig vätte att köpa nya facklor av, sväng till vänster och möt en drake som förintar er i ett andetag. Det finns ingen balans, ingen tänkt handling, ingen planerad berättelse. Det finns bara en plats och de dumdristiga hjältar som vågar sig dit.

Vad är KSR?

KSR utläses Klassiskt Svenskt Rollspel.  När amerikanarna hade sitt D&D slog inte rollspelen genom i Sverige på riktigt förrän Äventyrsspels Drakar och Demoner. Det var ett spel som fungerade annorlunda än D&D. Även om det fanns platsbaserade äventyr även till Drakar och Demoner så drev trenden snabbt mot äventyr – historier som i någon grad skulle efterlikna de i böcker och filmer.

Kan jag prenummerera på Hydra?

Nej. Men du kan köpa lösnummer via Lulu. De har erbjudanden om fri frakt då och då, håll ögonen öppna.

Kan jag annonsera i Hydra?

Ja, om din produkt har koppling till OSR eller KSR.

Vad kostar det att annonsera i Hydra?

Att annonsera i Hydra är gratis.

Hur skall en annons i Hydra se ut?

Enklast är att göra en PNG i gråskala, 1875 pixlar bred och 2775 pixlar hög.  Ha ingen text precis ute i kanten för några millimeter försvinner i tillskärningen.

Kan jag skriva till Hydra? Vad betalar Hydra?

Ja, om du listar ut något sätt att kontakta redaktionen.  Hydra betalar inte för material men publicerade bidrag belönas med ett hemskickat exemplar av det aktuella numret.